Huden och bristningar

Bristningar är något de flesta säkert redan är bekant med. Medan de är fullt naturliga och många av oss får dem är det knappast någon som uppskattar sina hudbristningar. Man har räknat på att omkring hälften av befolkningen kommer att få bristningar i en eller annan utsträckning.

Orsaken till bristningar är egentligen inte speciellt komplicerad och är helt enkelt ett resultat av att kroppen växer snabbare än huden hänger med på. En bristning är då dermis, det mellersta lagret i huden, brister.

Det är rätt så vanligt att detta händer i puberteten. Tjejer kan få bristningar på låren, rumpan, höften och brösten. För killar dyker de dock vanligare upp på rygg och axlar. Men många förknippar bristningar med just graviditet. Och det dyker så klart upp främst på magen då den växter mycket under förhållandevis kort tid.

Många gravida rekommenderas att prova använda krämer av olika slag för att motverka bristningar. Sådan som kan innehålla ämnen som C-vitamin eller retinol kan eventuellt fungera då det kan hjälpa huden att bilda sitt eget kollagen. Vilket huden behöver när den expanderar.

Men det är faktiskt inte alla gravida som får bristningar. Och det beror på att hormoner och ärftlighet faktiskt har ett finger med i spelet här. Om din mamma inte fick bristningar när hon var gravid finns alltid chansen att du inte heller kommer att få det.