Hudvård

HudvårdHuden är även om man kanske inte tänker på det faktiskt hudens största organ med en yta på nästan två kvadratmeter. Att vårda och ta hand om sin hud är mycket viktigt, framför allt i Sverige där vårt kalla klimat gör huden känsligare då det den utsätts för mer eller mindre stora påfrestningar under vinterhalvåret.

Vad är då viktigast och vad ska man tänka på när det gäller att vårda sin hud på bästa sätt?
Innan man går in på vilka specifika produkter man ska använda sig av kan det vara väl värt att nämna hudens tre värsta fiender, vilka är sol, föroreningar och socker.

En viss mängd sol kan förvisso vara nyttigt, men många av oss spenderar alldeles för mycket i solen, framföra allt på sommaren, vilket sliter enormt mycket på huden. Om man bor i stadsmiljö är bästa sättet att skydda sig mot föroreningar en bra hudvårdsprodukt. En bra och frisk hud är ytterligare en anledning att hålla sig borta från godis, läsk och kakor.

Det viktigaste för att vårda sin hud på bästa sätt är att varje morgon och kväll rengöra sin hud med milda produkter. I övrigt är en bra fuktkräm med UV-filtret SPF 15 bra att smörja in sig med. Även om solen inte skiner allt för mycket här i Norden så finns de skadliga strålarna hela tiden och tränger även igenom tjocka molntäcken.

Undvik också att skrubba, peela och exfoliera då detta stressar och skadar huden. Lämna istället din hud i fred och låt den vila.
Tänk även på att vårda övrig hud på kroppen utöver den som finns i ansiktet. Framför allt under vinterhalvåret kan många av oss exempelvis uppleva irritation på armar och ben på grund av torr hy. Viktigt är då att man smörjer in dessa hudytor för att lindra besvären. En fet produkt som exempelvis Idomin-salva, som finns på Apoteket fungerar alldeles utmärkt.