Hudtyper

Hand - skinntypNågot som det ofta talas om när det kommer till hudvård är olika hudtyper. Normalt sett brukar man säga att det finns fyra-fem olika hudtyper, nämligen torr hy, fet hy, normal- eller blandhy samt mogen hy.

Torr hy är ofta stram, fjällar och är narig samt blir stram efter tvätt. Då torr hy har en låg fuktnivå samtidigt som den innehåller lite fett är det viktigt att tillföra fett och fukt till denna typ av hud för att undvika problem. På grund av att hudens naturliga fetthinna torkats ut, bildas linjer och rynkor lättare i torr hy, vilket gör att den kan upplevas som äldre än vad den är.

Fet hy blir, på grund av att den innehåller mycket fett, lätt glansig, varpå porer täpps igen och orenheter lätt bildas, vilket i sin tur kan leda till finnar och pormaskar. Anledningen till att huden blir fet är att det bildas för mycket talg i talgkörtlarna. Trots att huden är fet kan den ändå vara torr varför det är viktigt att tillföra fukt till huden för att behålla rätt balans. Använd då en återfuktande kräm eller gel med lågt fettinnehåll alternativt inget alls.

Normalhy eller blandhy är varken för torr eller för fet utan är en hud i balans. Trots det kan den så kallade T-zonen, som består av panna, näsa och haka, bli glansig och fet. Med åren blir även normalhy torrare och det är därför viktigt att tillföra fukt och fett för att fördröja uppkomsten av linjer och rynkor.

Redan från 30-årsåldern och framåt börjar hudens fuktbarriär att försämras och ju äldre vi blir ju torrare blir huden, vilket leder till att linjer och rynkor uppstår. Hudcellerna får dessutom mindre energi samtidigt som elasticiteten minskar.