Den manliga hudvården

Hudvård är ju något både kvinnor och män bör ägna sig åt, de små skillnader man kan se i huden mellan män och kvinnor rättfärdigar helt enkelt inte ena könet att helt och hållet hoppa över denna del av kroppsvården. Män har dock ett område där de i regel är väldigt annorlunda; vi talar så klart om rakningen.

Hudirritationer och inåtväxande hårstrån är både något som är förknippat med rakning, och något vi alla helst undviker. För att undvika dessa och andra rakningsrelaterade besvär är det alltid bäst att börja med bra utrustning. Allt från rakhyveln/rakapparaten till ansiktsrengöring bör vara av bra kvalitet för att inte riskera ett eller annat besvär efter rakningen.

Ett tips är att låta porerna öppna sig innan man rakar. Detta är något som sker naturligt när man tar en dusch. Om man bara tvättar ansiktet innan finns risken att de inte öppnas fullt lika mycket. Dock bör man alltid, även efter en dusch, se till att badda ansiktet med varmt vatten och sedan tvätta sig med en mild ansiktsrengöring för att få en behagligare rakning.

Rakningen är något som alltid ska göras medhårs. De flesta har säkert erfarenhet med både medhårs och mothårs och vet att det inte ger ett lika slätt resultat. Men saken är dock den att om man vill slippa skäggfinnar är det bättre att raka medhårs. Det är ännu viktigare om man dessutom har känslig hud då mothårsstilen lättare irriterar huden.

Det är också rekommenderat att spara överläppen och hakan till sist då de områdena oftast är svårast och därmed ge vattnet och ansiktsrengöringen mer tid att mjuka upp dessa områden.

När rakningen sedan är över är det också bäst att undvika varmt vatten. Skölj först lite lätt med ljummet vatten och sedan med kallt. Det kalla vattnet kommer att hjälpa porerna att stänga sig snabbare.

En fråga som dock ofta dyker upp när det gäller rakning är hur ofta man egentligen bör göra detta. Till att börja med beror det ju på vilka förutsättningar man har och vilket som är det önskvärda resultatet. Att spara ut skägg är ju väldigt populärt idag, men om ens skäggväxt är väldigt fläckig och ojämn är det ju svårt att få till en bra resultat till att börja med.

För den som verkligen vill se renrakad ut är det en gång om dagen som gäller. Helst på morgonen så att det renrakade resultatet håller sig genom hela arbetsdagen. Vill man istället ha lite skäggstubb kan man raka sig var annan eller var tredje dag. Så länge man inte har väldigt snabb skäggväxt. Det kan dock fortfarande vara en bra idé att jämna ut kanterna något så det blir lite mer väldefinierade former på stubben.