Ta hand om kroppens största organ

Huden är vårt största organ och täcker hela vår kropps yta. Vidare är hudens grundläggande funktion att skydda kroppen och inre organ från negativ miljöpåverkan. Faktum är att den skyddar oss från mekaniskt, kemiskt och biologiskt inflytande såsom, bland annat, uttorkning, skadlig solstrålning och farliga mikroorganismer.

Hudens tre lager

Vår hud består av tre lager som följaktligen har olika funktioner.

Överhuden (epidermis)

Detta lager är givetvis i direktkontakt med miljön. Det finns inga blodkärl i överhuden. Hudskiktets funktion är att hålla kvar vatten i kroppen, skydda mot infektioner, kort sagt mot skadlig yttre påverkan.

Läderhuden (dermis)

Under överhuden finns ett hudskikt som består av bindväv, kollagen och elastin. I detta lager av huden finns det många receptorer. Det är således i läderhuden vi känner beröring och värme. Detta skikt innehåller också hårsäckar, svett och talgkörtlar, lymfa och blodkärl, som bland annat reglerar kroppstemperaturen.  

Underhuden (hypodermis)

Underhuden består av fett och en del bindväv som faktiskt inte är en del av huden utan förbinder huden med muskler och ben. Underhudens fettvävnad fungerar som ett slags reserv vid matbrist och som en ”dämpande vävnad” vid fall och skador. Det är inte svårt att förstå varför det är så viktigt att hitta det du behöver för att hålla din hud frisk men också vacker.