Vilken tvål använder du hemma?

Tvål är en väldigt viktig del i vårt arbete att hålla oss själv rena. Tvål har fantastiska egenskaper som tillsammans med vatten låter oss avlägsna nästan allt som smutsar ned oss på ett eller annat vis. Men vilken tvål man ska använda har blivit en stor fråga på många håll idag.

Den första stora frågan som brukar dyka upp är om man ska använda fast eller flytande tvål. Det är nog inte en överdrift att säga att flytande tvål har blivit standarden både i offentliga miljöer och privata hem. Och den får absolut poäng för att vara snabb och enkel.

Men samtidigt har flytande tvål några tydliga nackdelar. Till att börja med kommer den ju i en plastförpackning som måste källsorteras efter innehållet är slut. Eftersom den innehåller vatten måste också konserveringsmedel inkluderas.

En fast tvål är mycket mer kompakt och koncentrerad och räcker därför väldigt länge. Den kan dessutom fraktas med minimal förpackning. En liten bit papper runtomkring är allt som behövs. Fast tvål kan dessutom tillverkas av mindre hantverkare och är därför något nästan alla kan köpa lokalt utan några långa och miljöpåverkande transporter inblandade.

Vad du dock alltid ska se till att göra med en fast tvål är att låta den torka på ett riktigt tvålfat med hål så luft kan komma åt den även underifrån. På så sätt motverkar du uppbyggnaden av bakterier som annars kan ske om tvålen är blöt och ligger på ett solid underlag utan möjlighet för ventilation.

När den fasta tvålen sedan börjar tunnas ut kan du enkelt trycka den samman med ett nytt block och fortsätta använda den tills även den krympt till samma storlek.